Kuinka musiikki vaikuttaa mielialaan?

Onko musiikilla todella kyky poistaa huolia ja saada meidät tuntemaan olomme hyväksi? Musiikki on kuin tarinan kerrontaa sävelmän kanssa. Monet kuuntelijat löytävät laulujen joukosta sanoituksia, jotka uppoavat syvälle mieleen. Yksi laulu kertoo unelmista, toinen todellisuudesta ja kolmas painajaisista. Musiikilla on todella kyky vaikuttaa mielialaamme!

Musiikki vaikuttaa mielialaan monella eri tavalla

Musiikin kuuntelun vaikutuksia on tutkittu jo useamman vuoden ajan. Kyseessä ei toki ole tuore uutinen, sillä musiikkia on käytetty kautta aikojen tapana stressin lievittämiseen, mielen rohkaisuun ja itsetunnon kasvattamiseen. Kouluissa musiikkia käytetään tapana oppia ja jopa kaupoissa musiikkia soitetaan tavalla, joka saa ihmiset viihtymään siellä pitemmän aikaa ja tätä kautta myös ostamaan enemmän.

Vaikka musiikkimaku on hyvin yksilöllinen, on olemassa tiettyjä musiikkityylejä, jotka rentouttavat kaikkia ihmisiä. Yleisesti ottaen rentouttavia musiikkityylejä ovat klassinen musiikki ja meditaatiomusiikki, mutta näiden musiikkityylien lisäksi jokainen ihminen löytää omia kokemuksia muunlaisesta musiikista. Yksi ihminen voi siis rentoutua metal-musiikin parissa siinä missä toisella jazz tai blues saa päivän huolet unohtumaan.

Musiikki yhdistää

Musiikkia on pidetty kautta aikain ihmisiä ja kansoja yhdistävänä voimana. Musiikkia kuunnellaksemme ja ymmärtääksemme meidän ei tarvitse osata yhteistä kieltä, tulla samasta kulttuurista tai asua samassa maassa. Musiikki on myös tapa, jolla monet ilmaisevat sellaisia tunteita ja asioita, joita on vaikea pukea tavalliseksi puheeksi.

Tutkimusten mukaan myös tietyillä äänillä ja sävelillä voi vähentää negatiivisia tunteita. Musiikkia on käytetty myös pitkään osana erilaisia terapioita ja tänä päivänä musiikkiterapia tunnetaan jo aivan omana haaranaan. Musiikkiterapiasta onkin tullut suosittu menetelmä, sillä sitä voidaan hyödyntää missä vain ja milloin vain.

Monet kuuntelevat musiikkia myös illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla herätessään. Esimerkiksi tietynlaisen musiikin soittaminen illalla ennen nukkumaanmenoa voi parantaa unen laatua ja tehdä unesta rentouttavampaa ja uudistavampaa. Samalla tapaa heti heräämisen yhteydessä monet ihmiset laittavat musiikin soimaan, sillä aamun lempikappaleet tuovat loistavaa vastapainoa päivän tuleville kiireille ja haasteille. Itselleen mieluisan musiikin kuuntelun tiedetäänkin vähentävän sekä stressiä että lisäävän aivojen onnellisuutta sääteleviä hormoneja.