Jazz-musiikin historiaa

Jazz on tullut tunnetuksi Yhdysvaltojen afroamerikkalaisten asukkaiden keskuudessa kehittyneenä musiikkityylinä. Sen juurina pidetään afroamerikkalaisen vokaalimusiikin, blues-musiikin ja hengellisen musiikin yhdistelmää.

Useimmissa jazz-kappaleissa käytetään pelkästään instrumenteilla luotua musiikkia, mutta joskus kappaleissa myös lauletaan. Jazz-musiikkia voidaan soittaa sekä yhtyeenä että soolona. Tyypillisesti sitä kuitenkin soitetaan useamman jäsenen kesken, mistä myös jazzin ainutlaatuinen ominaispiirre – eli voimakas vuorovaikutus yhtyeen jäsenten kesken – on syntynyt.

Lyhyesti Jazz-musiikista

Jazz-musiikki erottuu monista muista musiikkityyleistä erityisesti sillä, että siinä käytetään paljon erilaisia puhallinsoittimia. Usein jazzissa voidaan törmätä esimerkiksi saksofoniin, trumpettiin, klarinettiin ja huiluun. Puhallinsoitinten lisäksi jazzissa esiintyy paljon kontrabassoa, rumpuja ja kitaraa. Vuosien varrella modernimman otteen saanut jazz on sisällyttänyt mukaan myös sähkökitaran ja sähköbasson. Itse asiassa juuri jazz-musiikki otti nämä uudenaikaisemmat instrumentit käyttöönsä ensimmäisten joukossa. Samalla tapaa jazz-musiikki vastaa myös modernin rumpusetin synnystä.

Jazzin synty

Jazzin alkuperänä pidetään 1800-luvun Yhdysvaltoja ja erityisesti New Orleansin kaupunkia. Aluksi musiikkia tuotettiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan orjiksi kuljetettujen mustien keskuudessa, sillä orjat eivät saaneet puhua keskenään silloin, kun tekivät töitä, mutta toisaalta taas laulaminen ei ollut kiellettyä. Ensimmäiset jazz-sävelmät saivat alkunsa erilaisten huutojen ja afrikkalaisten laulujen siivittämänä, jota orjat alkoivat käyttää laajemmin helpottamaan henkisesti ja fyysisesti raskaan työn tuomaa taakkaa.

1860-luvun Yhdysvaltojen sisällissodan päätyttyä orjuus lakkautettiin, jolloin jazz ja itse musiikkikulttuuri yleisesti lähtivät leviämään nopeammin. Ensimmäisinä virallisten musiikkityylien parissa syntyivät blues ja ragtime. Erityisesti ragtime alkoi kehittyä ja otti vaikutteita New Orleansin rikkaasta kulttuurista ja erilaisista musiikkityyleistä. Hiljalleen ragtime alkoikin muuttamaan muotoaan ja siitä syntynyttä haaraa alettiin kutsua jazziksi.

Jazzin suosion kasvu

Erityisesti 1890–1910-luvuilla jazzista kasvoi nopeasti suosittu musiikkilaji etelävaltioiden mustan väestön keskuudessa. Samalla kaikkien aikojen ensimmäinen jazz-levytys tehtiin kuitenkin valkoihoisten artistien toimesta, sillä tarkoituksena oli lisätä jazzin suosiota myös valkoisen väestön keskuudessa.

Laajempaan levitykseen jazzia alettiin tuottamaan 1920-luvun aikana, jolloin koko äänilevyteollisuus oli kovassa nousussa. Levytysten määrä kasvatti luonnollisesti myös kiinnostusta jazzia kohtaan, jolloin myös monet muusikot alkoivat niin säveltää, tuottaa kuin levyttää jazzin parissa.